Zbogom Berlinu (Christopher Isherwood)

89.00 Kn

Kategorije: , Oznaka:

Opis

“Zbogom Berlinu” najpoznatiji je roman i prvi prijevod na hrvatski nekog djela izvrsnog, a kod nas relativno slabo poznatog pisca, Christophera Isherwooda. Roman je sastavljen od šest priča, koje je autor okarakterizirao kao “labavo povezani niz dnevničkih zabilješki i skica”, a prvi put je objavljen 1939.

Godine 1951. poslužio je kao predložak za brodvejsku predstavu “I am a Camera” i istoimeni film (1955), a poznatiji je postao 1966. kad je na njihovoj osnovi priređen brodvejski mjuzikl “Cabaret”, da bi istinsku slavu stekao 1972. nakon antologijskog filma Boba Fossea s Lizom Minelli u glavnoj ulozi.

U tim se pretvorbama i inačicama dobar dio izvornika “pogubio”, pa se u “Zbogom Berlinu” može naići na zametke legendarnih prizora iz “Cabareta”, ali zato se svakako može naići na – vrhunsku književnost.

Ovo snažno prozno djelo, na razmeđi romana i memoara, pravo je dijete svoga vremena; svojevrsna je to reminiscencija autorovih iskustava stečenih u dekadentnom Berlinu 20-ih i 30-ih godina, u vrijeme uspona nacizma. Kao kontrast razvidno nadolazećoj kataklizmi, Isherwood poetično, pasivno i staloženo, a ipak izrazito humano, portretira živahnu i životnu atmosferu među ljudima dok se oko njih, u jednom od prijelomnih trenutaka u povijesti čovječanstva, guši i ruši sve humano.

Prijevod: Zlatan Mrakužić